Politik AfD před soudem za to, že kampani prohlásil: „Vše pro Sasko-Anhaltsko, vše pro Německo“
RSS

Politik AfD před soudem za to, že kampani prohlásil: „Vše pro Sasko-Anhaltsko, vše pro Německo“


Jde v podstatě o podobné prohlášení, jaké nyní používá mnoho politiků a stran nejen z Evropy. Lze říci, že jde o stejný smysl prohlášení jako ono známé Trumpovo „America First“ – tedy „Amerika na prvním místě.“
Zdůrazňování, že by měla být vlastní země na prvním místě, se dnes nenosí a ti, kteří podobná hesla používají, jsou nazýváni „nácky.“ Tento přístup k vlasteneckým stranám je v celé Evropě v podstatě podobný.
Dnes se preferuje globalismus – a tedy jeden velký superstát pod vedením diktátorské EU. K podobnému scénáři to ostatně již dávno sklouzává. Kdo není hrdý euroobčan, ten je jednoduše nácek.
V Německu je to samozřejmě s takovými nálepkami ještě horší, neboť podobná prohlášení okamžitě evokují Hitlera, byť má k jeho politice mnohem blíž stávající německá vláda než jediná parlamentní opozice.
Včera začal soud s vysoce postaveným politikem AfD právě za podobná prohlášení.
 Björn Höcke se první den procesu proti němu nevyjádřil kvůli podezření  z používání znaků protiústavních organizací . Právník politika AfD však oznámil, že Höcke učiní prohlášení v jednom z následujících tří plánovaných dnů procesu  před zemským soudem v Halle .
Höcke je obviněn z toho, že v roce 2021 použil na shromáždění v Merseburgu v Sasku-Anhaltsku zakázaný slogan SA. Dvaapadesátiletý politik zakončil svůj projev slovy „Vše pro Německo.“
Konkrétně řekl: „Všechno pro vlast, všechno pro Sasko-Anhaltsko, všechno pro Německo.“ V televizním souboji s politikem CDU Mariem Voigtem označil durynský zemský vůdce AfD tuto větu za „tuctový slogan“. Nebyl si vědom trestní odpovědnosti .
První den hlavního líčení byl poznamenán četnými návrhy obhajoby. Ten mimo jiné požadoval, aby byl soudní proces zaznamenán a aby bylo změněno místo soudní příslušnosti. To soudci zamítli.
Další podobné řízení proti politikovi však bylo ve čtvrtek odloženo. Vyšetřující orgány také obviňují Höckeho, že slogan použil znovu v roce 2023 na tržišti v Geře. Tehdy však Höcke do publika pouze křičel slova „Všechno pro.“ Někteří diváci odpověděli „Německo.“
Takové případy se totiž neprojednávají u krajských soudů, ale u okresních soudů. Na žádost státního zastupitelství se vrchní zemský soud v Naumburgu rozhodl povolit projednání případu u zemského soudu v Halle.
To kritizoval jeden z jeho právníků, odborník na ústavní právo Ulrich Vosgerau,  v článku pro noviny Junge Freiheit .
Celkem jsou naplánována nejméně čtyřdenní slyšení. Verdikt se očekává v průběhu příštího měsíce. Před začátkem procesu se před soudní síní shromáždili příznivci levicově extremistické scény a požadovali, aby byl Höcke zbaven své způsobilosti.
Podle federálního úředníka je to však v tomto případě obtížné. V souladu s tím by politik musel být odsouzen k trestu odnětí svobody v délce nejméně šesti měsíců – Höcke nemá žádný záznam v trestním rejstříku.
Podle volebního orgánu by mohly být považovány za trestné pouze činy jako je příprava útočné války, vlastizrada, útok na orgány a představitele cizích států, maření voleb a falšování volebních dokumentů, podplácení členů parlamentu nebo sabotáž.
 



Nejčtenější za týden